Martha van Abbema: “Tafel zorgt voor onverwachte samenwerkingen”

By 24 april 2019Aan tafel met

Ze was verrast door de uitkomst van haar eerste tafelbijeenkomst. “Van schildersbedrijf en afvalverwerker tot onderwijs en wegenbouw. We zaten aan tafel met mensen uit totaal verschillende sectoren die elkaar nog niet kenden”, illustreert voorzitter Martha van Abbema. “Juist die mix zorgde voor onverwachte invalshoeken en goede ideeën voor circulaire economie en duurzaamheid.”

“De bijeenkomst benadrukte direct de kracht van de Agenda voor Twente”, stelt Martha van Abbema. “Juist door onderwijs, ondernemers en onderzoek samen te brengen bevorderen we innovatie. Als overheid zijn we graag intermediair en aanjager.”
Van Abbema is wethouder in gemeente Twenterand en al een aantal jaar betrokken bij de Agenda voor Twente. Sinds dit jaar is ze ook tafelvoorzitter voor de actielijn Circulaire economie & duurzaamheid. Dankzij haar portefeuille economie, duurzaamheid, participatie, natuur en platteland heeft ze een groot netwerk dat goed aansluit bij deze actielijn.

Verankerd in de regio
“De Agenda voor Twente is gekoppeld aan thema’s die verankerd zijn in het dna van onze regio. Vakmanschap en hightech maakbedrijven in een ondernemende en kennisrijke regio”, somt Van Abbema op. “Maakbedrijven staan voor een uitdaging. De vraag naar personeel neemt toe, onder het schaarse beschikbare potentieel aan krachten op de arbeidsmarkt zijn weinig toekomstige werknemers te vinden met de vaardigheden die werkgevers zoeken. Dan kun je personeel uit andere landen halen, of kijken of je je productie kan aanpassen. Bijvoorbeeld door andere materialen te gaan gebruiken, zodat je je proces meer kan standaardiseren en minder mensen nodig hebt. Of vakmanschap anders inzetten waardoor het werk minder zwaar wordt en door andere medewerkers kan worden uitgevoerd. Ook dat is werken aan duurzaamheid.”

Waar begin je?
“Ik zie dat best veel maakbedrijven in plattelandsgemeenten traditioneel werken en de omslag naar nieuwe techniek nog moeten maken. Die bedrijven helpen we door hen te koppelen aan de kennisorganisaties in de regio. Bijvoorbeeld aan Novel-T, een van de organisaties uit onze basisinfrastructuur”, legt Van Abbema uit. “Zij hebben een groot netwerk en kunnen helpen bij innovatievragen. Bijvoorbeeld wanneer je wilt verkennen of je met een ander materiaal een gelijkwaardig product kan maken.”

Textielvezels in wegenbouw
Een mooi voorbeeld van de inzet van een nieuw materiaal ontstond tijdens de tafelbijeenkomst. “We spraken over circulaire textiel en op welke manier we gerecyclede vezels kunnen inzetten. Vanuit een infrabedrijf kwam het idee om de vezels te gebruiken om beton te versterken. Het is goedkoper en maakt beton mogelijk slijtvaster”, blikt Van Abbema terug. “Te veel textiel verdwijnt nog in de afvalcontainer en vervolgens in de verbrandingsoven. Met deze toepassing wordt afval een grondstof.”

Initiatieven koppelen
Zou dit idee zonder de Agenda voor Twente niet ontstaan? “Vast wel, maar de Agenda zorgt ervoor dat ideeën en mensen samenkomen en initiatieven versnellen. Door partijen aan elkaar te verbinden en eventueel financieel bij te dragen aan een project. De grootste uitdaging is om te zorgen dat we heel goed weten wat er gebeurt. We willen voorkomen dat we dingen opnieuw doen. Daarom kijk ik ook goed wat in de rest van Overijssel en bijvoorbeeld Gelderland gebeurt.”

De volgende bijeenkomst van de tafel Circulaire economie & duurzaamheid is in mei.

Zelf een suggestie voor een thema voor een tafelbijeenkomst? Geef het door aan Martha van Abbema en secretaris Marie-José Herik via m.herik@regiotwente.nl.

Lees waar we aan werken binnen de actielijn Circulaire economie & duurzaamheid.