IT-talent is hard nodig voor booming ICT-business in Twente

Dat er alleen interessante IT-functies in het westen van het land zijn, is onterecht. ICT in Twente is booming. Er is volop werk, maar het vinden van ICT’ers is lastig. Om dit probleem aan te pakken is TalentIT Twente opgericht, een onafhankelijk platform voor stages, bijbanen en afstudeerplaatsen in de IT.

De Agenda voor Twente sprak met Michiel Krake, marketingtrainee bij TalentIT, Jeroen van de Lagemaat, voorzitter van TalentIT en Wil Janssen, managing director bij InnoValor over het belang van het aantrekken, behouden en laten ontwikkelen van IT-talent, om zo de regio naar een nog hoger niveau te tillen.

Bekijk hieronder de video (kijktijd 2 minuten) en lees bijbehorend artikel (leestijd 3 minuten) over waarom IT-talent hard nodig is voor booming ICT-business in Twente.

IT-talent is hard nodig voor booming ICT-business in Twente

Dat er alleen interessante IT-functies in het westen van het land zijn, is onterecht. Niet alleen bij ICT-bedrijven, maar juist ook in andere branches in Twente speelt ICT een steeds grotere rol om de core business te realiseren. ICT in Twente is dus booming. Er is volop werk, maar het vinden van ICT’ers is lastig. Want, zo blijkt uit eerder onderzoek, vooral studenten weten niet welke interessante en leuke uitdagingen er voor hen bij Twentse bedrijven zijn. Om dit probleem aan te pakken is TalentIT Twente opgericht, een onafhankelijk platform voor stages, bijbanen en afstudeerplaatsen in de IT. Studenten gaan ICT-uitdagingen aan bij interessante bedrijven, kunnen zich verder ontplooien en leveren tijdens hun studie al een zinvolle bijdrage. Dit breed gedragen initiatief is een samenwerkingsverband tussen het Twentse bedrijfsleven, de overheid én het onderwijs. Het doel? Talent aantrekken, behouden, laten ontwikkelen en daarmee de regio naar een nog hoger niveau tillen..

Een mooi carrièreperspectief voor studenten

Michiel Krake, marketingtrainee bij TalentIT trapt af: “Via TalentIT willen we IT-studenten van Saxion en Universiteit Twente binden aan Twente. Door ze tijdens hun studie een stage, bijbaan of afstudeerplaats te bieden, kunnen ze al in vroeg stadium kennismaken met de uitdagende mogelijkheden
voor hun ICT-carrière in een Twentse organisatie. De beloning is, naast een zinvolle bijdrage aan innovatie in een bedrijf, dienst of product, een mooi carrièreperspectief en een leuk salaris. Studenten die meedoen aan TalentIT krijgen overigens een baan- en netwerkgarantie voor een werkplek bij een van de aangesloten organisaties. Daarnaast zien ze ook dat Twente een kansrijke regio is waar het erg fijn wonen en werken is.

Veel meer dus dan alleen een studentenstad. Je bent hier eigenlijk nooit uitgekeken en ook nooit uitgeleerd.”

Legio bedrijven met boeiende ICT-functies

Jeroen van de Lagemaat, voorzitter van TalentIT, licht verder toe: “Dat er in Twente zoveel interessante en leuke bedrijven zijn met boeiende ICT-functies, weten studenten vaak niet. Ze kunnen er soms maar twee noemen. Daar ligt voor ons ook een taak. In Twente excelleren legio bedrijven waar ICT een grote rol speelt. Het zijn er zeker 12.000, van klein tot groot, van ‘harde’ ICT-bedrijven tot ondernemingen waar ICT nog in de kinderschoenen staat. Ook verschilt het van internationale bedrijven tot locals. Het is alleen al leuk om dat aan studenten te laten zien, je ziet ze dan knipperen met hun ogen. Neem bijvoorbeeld slagerij Huuskes. Zij bieden op maat samengestelde maaltijdpakketten aan voor  ziekenhuizen met hun eigen uitgebreide en innovatieve ICT-omgeving. Een ander voorbeeld is het ziekenhuis in Hengelo, waar de nieuwste technologieën, zoals Artificial Intelligence, worden getest om te bepalen of medische ingrepen verantwoord zijn. Of Dynobend in Haaksbergen, waar de efficiëntie en kwaliteit van de buigmachines die zij produceren geheel bepaald worden door de software die deze machines aansturen. Er werken meer ICT’ers dan werktuigbouwkundigen op de ontwikkelafdeling. ICT maakt dus al meer deel van ons dagelijks leven uit dan wij denken en ligt diepgeworteld, tot in de zorginstanties aan toe.”

De juiste matches tussen studenten en bedrijven

Voordat er matches tussen studenten en bedrijven worden gemaakt, wordt er met beide persoonlijk kennisgemaakt. “Want”, zegt Jeroen, een goede klik is belangrijk, maar daarnaast ook de wederzijdse verwachtingen. Vakinhoudelijk, maar ook of de behoefte en het karakter van de student passen bij een bepaald type bedrijf. Van een grote organisatie met een heel team aan ICT-specialisten tot aan een familiebedrijf waar de directeur ICT er altijd ‘bij deed’. Wij maken de matches samen met Blooming IT en WIMM. Deze laatste begeleidt studenten bij het ontwikkelen van hun soft skills op de werkvloer. Blooming IT is meer gericht op het maken van vakinhoudelijke matches.” Michiel haakt aan: “Voor bedrijven is dat ook heel relevant, want elk bedrijf heeft andere ICT-vragen: van software engineering en het optimaliseren van bedrijfsprocessen tot het bouwen van apps. En de student moet passen bij de bedrijfscultuur. Om goede matches te maken tussen bedrijven en studenten kijken we dus verder dan cijfers; de persoonlijke ontwikkeling, vaardigheden en ambitie spelen dus een grote rol.”

Student via TalentIT Twente biedt meerwaarde voor bedrijven én voor de regio

In april 2020 is TalentIT gestart met een campagne om bij zowel bedrijven als studenten meer naamsbekendheid te krijgen. Michiel: “Studenten kunnen we online goed bereiken. Het bereiken van bedrijven is best een uitdaging. We organiseren ook voorlichtingsbijeenkomsten om toe te lichten wat we kunnen betekenen, juist ook voor de kleinere bedrijven die denken dat TalentIT alleen voor de grote jongens is en zelf geen recruiter hebben om talent te scouten.” Wil Janssen, managing director bij InnoValor, meldde zich na zo’n bijeenkomst direct aan. “We zijn continu op zoek naar nieuwe medewerkers, onze innovatieve softwareoplossingen zijn erg gewild. Zo hebben wij de app READID ontwikkeld die identiteitsdocumenten kan uitlezen. We zien echter ICT-talenten vertrekken uit Twente en dat doet ons pijn. Daarom doen we mee, we willen helpen om talent te binden aan de regio. Het afgelopen jaar heeft een student 12 uur per week, naast zijn studie, gewerkt bij InnoValor. En dat is goed bevallen, al was dat in eerste instantie best spannend. Want, wat kan zo’n student allemaal? Nou, hij leverde behoorlijke software op! En hij draaide gewoon volwaardig mee in ons team van 30 medewerkers. Wij vonden het verfrissend om een student binnen te halen, ze kijken met een andere bril en hebben actuele kennis. En andersom heeft hij een behoorlijke groei laten zien, als persoon en als ICT’er. Mooi!”

Over TalentIT

TalentIT Twente creëert een win-winsituatie. Studenten combineren leren en werken en zien dat Twente een kansrijke regio is. Bedrijven kunnen talenten aantrekken die zich buigen over vraagstukken waar bedrijven zelf niet aan toekomen. Kortom, de ICT-business in Twente is voortvarend, interessant en innovatief en biedt goede arbeidsperspectieven. Meer op www.talentittwente.nl.

TalentIT Twente wordt ondersteund door de Agenda voor Twente. Met dit investeringsprogramma investeren de Twentse gemeenten, ondernemers, onderwijs- en onderzoekstellingen en overheden samen in slimme technologie, goede bereikbaarheid, een sterke economie, voldoende werkgelegenheid,
maximale duurzaamheid, schone energie en een mooie leefomgeving. Zodat Twente een topregio is en blijft om te wonen en te werken.

Download de pdf van het artikel.