De twee winnende koppels van de Pioneering prijsvraag Smart, Smarter, SmartEAST zijn tijdens het Jubileumevent bekend gemaakt op donderdag 5 juli. Eind april heeft Pioneering de prijsvraag ter ere van haar 10-jarig bestaan gelanceerd. De prijsvraag draagt bij aan een SmartEAST: een nog slimmere regio.

Samen met een aantal andere organisaties zit Pioneering in de basisinfrastructuur van de Agenda voor Twente. De organisaties en bedrijven uit deze basisinfrastructuur focussen zich met hun expertise op de ondersteuning van de innovatietafels: Techniek als motor, Arbeidsmarkt & talent, Bereikbaarheid & vestigingsklimaat en Circulaire economie & duurzaamheid. Ze vormen dus samen het fundament van de Agenda voor Twente.

Tijdens het feestelijke 10-jarige jubileum van Pioneering kregen de ruim 250 deelnemers van juryvoorzitter Marjet Rutten te horen wie de voorlopige winnaars waren. Deze ontvangen een geldbedrag van € 10.000 en een projectmanager van Pioneering t.w.v. € 25.000 die de winnaar en de opdrachtgever helpt bij de volgende stap om het vraagstuk op te lossen.

Waterstof gedreven beregeningspomp

Het eerste koppel, Gemeente Dalfsen en Schellekens Consultancy, wint met hun bijdrage aan de totstandkoming van de waterstofhub in gemeente Dalfsen: een waterstof gedreven beregeningspomp voor akkers en gewassen. De jury vindt dit voorstel een heel concreet en tastbaar idee. Juist door klein te beginnen is het effect snel zichtbaar en biedt het mogelijkheden voor opschalen.

André Schuurman (Gemeente Dalfsen): “Deze oplossing draagt absoluut bij aan de opdracht om als gemeente te verduurzamen.”

Rob Schellekens: “Ik hoop dat onze oplossing bijdraagt aan maatschappelijk draagvlak voor de toepassing van waterstof. Op kleine schaal kunnen we laten zien dat waterstof veilig én de toekomstige energiedrager is.”

Zout, de witte motor

Het tweede koppel, Woningcorporatie Reggewoon en Nijhoff Architecten, wint met hun bijdrage aan een off-grid wooncomplex in Wierden: Zout, de witte motor. De jury waardeert vooral de toepassing van de zoutbatterij in het plan voor een off-grid wooncomplex.

John Olde Olthof (Reggewoon): “De zoutbatterij is een proven concept op kleine schaal. Het is fantastisch om dat nu op grote schaal toe te passen en daarmee een bijdrage te leveren aan de  duurzaamheid en betaalbaarheid van onze woningen.”

Geert Nijhoff: “Ons voorstel wordt veel beter als je het samen doet. Daarom hebben we direct samenwerking gezocht met de leverancier van de zoutbatterij.”

Achtergrond prijsvraag

Pioneering beoogt Oost-Nederland nog beter op de kaart te zetten als representatief innovatiegebied. Met de prijsvraag zocht Pioneering slimme ideeën en oplossingen voor 7 uitdagende maatschappelijke uitdagingen. Door de uiteenlopende vraagstukken, zijn er zeer gevarieerde oplossingen aangedragen: van klein en nieuw tot groots en bestaand met een vernieuwde toepassing. De innovatie jury heeft uit de 8 genomineerden 2 voorlopige winnaars gekozen. Deze vijfkoppige jury heeft vooral gelet op de haalbaarheid, de bijdrage aan SmartEAST en de publiciteitswaarde van de oplossingen.

Rutger Vrielink, directeur Pioneering: “Fantastisch dat veel Pioneers hebben gereageerd op de uitdagende en relevante vraagstukken van de koplopers! Een mooi voorbeeld hoe bedrijven uit de bouw en infra elkaar uitdagen, vinden en versterken via Pioneering: het platform voor vernieuwing in de bouw en infra.”

Pioneering blijft door de uitvoering van het projectmanagement de voortgang volgen en zal de resultaten met haar netwerk delen. Op deze wijze worden ook andere organisaties geïnformeerd én geïnspireerd!