Van afval naar fashion en interieur

By 16 september 2019Nieuws

Wethouder Jurgen van Houdt (Circulaire Economie) van de gemeente Enschede heeft het ‘circulaire estafettestokje’ overhandigd aan Annemieke Koster van Enschede Textielstad. Dit gebeurde op een bijeenkomst met partijen uit de politiek, afval- en textielsector op woensdag 4 september. Het estafettestokje is een initiatief van de provincie Overijssel, bedoeld om bedrijven, organisaties en inwoners te stimuleren aan de slag te gaan met de circulaire economie.

Enschede Textielstad is een goed voorbeeld als duurzame weverij waar met lokale en gerecyclede garens duurzame stoffen worden geproduceerd. De weverij is in 2013 door Annemieke Koster opgericht met als doel kennis over textielproductie in de regio te behouden en duurzame materialen toegankelijk te maken voor iedereen. Enschede, van oudsher dé Textielstad van Nederland, wordt zo weer op de kaart gezet. Dit is niet alleen goed voor Enschede maar voor heel Overijssel.

Tijdens de bijeenkomst met betrokkenen uit de textielwereld heeft Annemieke Koster een rondleiding door de fabriek gegeven. “Circulair ondernemen kun je nooit alleen” zijn de duidelijke woorden van Annemieke. De bijeenkomst stond dan ook in het licht van ‘samenwerken in de keten’.

Enschede Textielstad gebruikt lokale en gerecyclede garens om nieuwe stoffen te weven. Zo worden bijvoorbeeld gedragen spijkerbroeken en werkkleding verwerkt tot nieuw textiel voor de mode- en interieurindustrie. Tijdens dit proces worden er geen verfstoffen gebruikt en een minimum aan water. Enschede Textielstad verlaagt haar milieu-impact nog meer door op aanvraag te produceren. Bovendien kan het bedrijf zo beter inspelen op specifieke wensen van de klant.

De ketenpartners van Enschede Textielstad hebben circulariteit hoog op de agenda staan. Samen met de gemeente Enschede is een netwerk voor textielondernemers gestart. Enschede Textielstad is één van de initiatiefnemers van de stichting TexPlus: een samenwerkingsverband van 8 Overijsselse koplopers op het gebied van circulair textiel. Enschede Textielstad laat zien dat het kan: circulair denken maar vooral doen!

One Comment